emelieafg.blogg.se

Reviewkommentar till Hanna Björnbergs essä

Publicerad 2013-01-30 16:28:16 i Allmänt,

Reviewkommentar 1 till Hanna Björnbergs essä

Hanna Björnberg har skrivit en essä som handlar om bekräftelsebehovet som uppstått på olika sociala medier. Hanna börjar med att förklara olika sociala medier, hur de fungerar och varför vi har ett så stort bekräftelsebehov.

 Idag har många tillgång till internet dygnet runt och det gör att vi ofta känner oss tvungna att hålla oss uppdaterade på de sociala medierna för att vi inte ska missa någonting. Vi missar då kanske saker runtomkring oss i den riktiga världen istället.

 Alla människor vill ha uppmärksamhet och bekräftelse, man vill känna sig sedd. Det är helt naturligt, men vart går gränsen? När går det för långt? Att få komplimanger i vardagen är någonting som vi alla behöver och tack vare internet och sociala medier har det gjort det enklare. Svaga människor med dåligt självförtroende vill gärna ha beröm och kräver uppmärksamhet. Detta jagande efter omgivningens uppmuntran och uppmärksamhet kan jämföras med vilken form av missbruk som helst. 

 Hanna beskriver även att ungdomar försöker att hitta sin identitet via sociala medier, att dela saker som är privata är en del av det. Detta tror jag är väldigt viktigt för dagens ungdomar och är en del av utveckligen och att skapa sig en identitet.

 Dessa sociala medier som t.ex. Facebook kan också skapa ångest, alla statusuppdateringar är ofta väldigt positiva och alla verkar ha ett perfekt liv. Man skriver ofta bara roliga saker som händer i ens liv och man delar med sig av de allra lyckligaste bilderna. Det kan göra att det skapas en orimlig bild av hur livet är. Allting är inte perfekt även om det kanske verkar så på utsidan. Det kan göra att man själv känner sig otillräcklig och man kan få ångest och känna sig misslyckad för att man inte har det perfekta livet som alla andra verkar ha. Detta är också en intressant diskussion som du skulle kunna ha med i din essä.

Jag tycker att Hanna har gjort en väldigt bra och intressant essä, hon har tagit upp väldigt intressanta aspekter och ämnet hon har valt att skriva om passar väldigt bra just nu i tiden och det känns väldigt aktuellt.

 Här är en video som handlar om beroende på Facebook och ångest:

http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=2167322

 Andra källor jag tycker är intressanta:

http://www.aftonbladet.se/wendela/article12816762.ab

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/trender/jag-loggade-in-20-ganger-per-dag_5148399.svd

 http://nina1.ulmestad.com/sjalvkansla-och-olika-bekraftelsebehov.aspx

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela